Москва разгневи хиляди руснаци с идеята си да строи селище за

...
Москва разгневи хиляди руснаци с идеята си да строи селище за
Коментари Харесай

Сибир настръхна срещу китайски работници

Москва разгневи хиляди руснаци с концепцията си да строи населено място за 3000 китайски служащи. Жилищата в Омска област ще се построяват върху някогашна земеделска земя. Разрешение за нейното застрояване към този момент няма, само че планът се употребява с политически подкрепи. Зад високите огради багери и кранове към този момент работят трескаво. Любопитните погледи са нежелани, а това поражда остро неодобрение измежду локалните хора.

" Как по този начин ще даваме страната си на китайците? Това е нашият дом, домът на дедите ни ", споделя една жена пред " Дойче веле ".  " На какво съображение ще позволяват на китайците да работят тук? Защо държавното управление разрешава това и желае ние да си затваряме устата? И за какво оставят мъжете ни без работа? Докарват китайци от не знам си къде, с цел да печелят пари тук. А с нас се отнасят като с отпадък ", недоволства тя. Генадий Дроздов също е ядосан. Дългогодишният професионален боец има семейство, в това време е станал дядо. 68-годишният мъж до неотдавна е бил даже народен представител от комунистическата партия в локалния градски парламент. Подобно на доста други по-възрастни хора и той си спомня с носталгия за тогавашния Съветски съюз. " Аз съм пенсионер и можех добродушно да си заставам вкъщи. Но ми се къса сърцето, като виждам какво се случва със страната ми - корупцията цъфти, и тъкмо тъй като е по този начин, в този момент ни лишават и земята. Ако не владея земята, върху която пребивавам, се трансформирам в крепостен селяндур ", счита той.

 

Тези страхове са пресилени и скоро ще се разсеят,

 

настояват представители на мощната нефтохимическа промишленост в Омск, само че не желаят да се съобщават имената им.

Китайците обаче нямат такива терзания и не се опасяват да приказват. Те са инженери и специалисти на китайската компания " СС-7 ", която построява оборудванията. С съветската компания " Газпром Нефт " тя е сключила дълготраен контракт за модернизиране на газовата индустрия на Сибир. До този миг са пристигнали 500 души от Китай, скоро броят им ще доближи няколко хиляди. Алина Атаманенко, говорителка на китайската компания, споделя: " Китайските служащи са доста другарски настроени. Те са пристигнали тук, с цел да работят, а като си свършат работата, ще ги изпратят някъде другаде по света или ще се върнат вкъщи си. Те нямат желание да основават тук фамилии. Нито пък имат време за това. Всяка заран в 06.00 часа потеглят за работа и се връщат в 23.00 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града. "

Генадий Дроздов не има вяра нито на думичка от това. За доказателство желае да ни покаже нещо и ни откарва в тайгата - на 7 часа път с кола, северно от Омск. Докъдето погледът ни стига, се простират единствено гори - брези, дъбове, иглолистни дървета. Русия е страната с най-вече гори в света - те покриват съвсем половината от територията на голямата страна и са значим стабилизиращ фактор за международния климат.

 

В тайгата няма доста работни места

 

Почти всички са в областта на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната активност съвсем не се упражнява. По оценка на природозащитната организация World Wide Fund for Nature в Русия незаконно се изсичат и продават по към 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни чиновници огромната част от суровината се пласира в Китай.  В селцето Нова Екатериновка той ни среща със собствен остарял прочут - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от дребен. Той ни демонстрира едно сечище, колкото 6 футболни стадиони - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко. " Тук преди имаше борова гора, в този момент е гола поляна ", споделя той. Убеден е, че сечта е била противозаконна. Думите му не могат да бъдат тествани, само че лесничеят ни обръща внимание на някои елементи. Ако всичко е било законно, е трябвало дървото да се изтръгне с целия пън, а на негово място да се посади ново дръвче. Вижда се, че всичко това не е осъществено “, споделя Шадрин. Но най-вече го боли от това, че причинителите в никакъв случай няма да бъдат подведени под отговорност. Генадий Дроздов също е засегнат: „ Всичко е доста просто: хората във властта, вместо да управляват спазването на законите, преследват своя персонален финансов интерес ".

Корупция, продажност, произвол – все неща, които мъчно могат да бъдат потвърдени. А дали в тях са забъркани и китайците? Поне едно е ясно - те печелят от всичко това. В гората се е отворила голяма просека, съвсем колкото 6 футболни стадиони.

 

От изсечените дървета са останали единствено дънери,

 

които стърчат злокобно от земята. " Трябва да ги изкореним и на тяхно място да засадим млади борове ", ядосва се  Олег Шадрин. Поразията е сторена преди няколко месеца: китайски служащи пристигнали с съвременна техника в тази борова гора, намираща се на 7 часа път с кола от град Омск, изсекли каквото могат и изчезнали дружно с дървесината. " Напълно нелегално ", твърди Шадрин.

За Николай Шматков от природозащитната организация World Wide Fund For Nature (WWF) това не е нищо ново. " Най-вече в съветския Далечен изток и по протежението на границата с Китай постоянно се прави незаконна сеч ", споделя за Дъждовни води московският специалист. Властите са изцяло безсилни – гледат безучастно или и сами се обогатяват от  незаконната сеч. Често бракониерите не са китайци, а съветски горски служащи, които пласират незаконно изсечената дървесина в Китай. 

Вярно е, че китайските гранични чиновници ревизират дали товарите са с постоянни документи, „ само че в Русия не  съставлява никакъв проблем да си извадиш каквито си искаш документи ", показва Шматков. Корупцията е проникнала надълбоко измежду чиновниците от държавната администрация и политиците, които ги прикриват и печелят от незаконните покупко-продажби, продължава той. Другите фактори, които благоприятстват това развиване, са крайната беднотия на хората от отдалечените горски региони в страната, безразличието на огромната част от съветското общество и безстопанствеността.

„ Дори в виновните министерства в Москва или в районите никой не е наясно къде какви гори има ", продължава Шматков. Понякога данните, с които те разполагат, са отпреди няколко десетилетия. По думите му имало десетки милиони хектари земя, за която не се знае каква е тъкмо - гора или земеделска повърхност. Обикновено на държавното управление или на локалните управляващи не им доближават средства, с цел да си сформират по-ясна картина, прибавя специалистът еколог. Сходна е позицията на природозащитната организация " Грийнпийс ": „ Официалната статистика разкрасява обстановката: от нея излиза, че съвсем няма обири на дървесина и че управляващите водят ефикасна битка с горските пожари. Но това няма нищо общо с действителността ", твърди Алексей Ярошенко от съветския клон на природозащитната организация.

Ситуацията се утежни фрапантно,

откакто през 2006 година бе признат нов закон за отбрана на горите, чиято съществена цел обаче беше да се пестят средства. В резултат на това броят на заетите в държавните лесничейства бе мощно понижен, заради което те нямат потенциал да се борят с нарушителите. Но даже формалните държавни данни сочат, че единствено една незначителна част от съветската гора - малко над 3 % - е включена в програмата за запазване на биоразнообразието, показват още от " Грийнпийс ". " В същото време към 1/5 от добиваната в Русия дървесина отпътува за Китай ", показва Ярошенко. Според информации в съветските медии още през 2001 година президентът Владимир Путин наредил да бъде развинтен държавният надзор над горите. " Контролът се затруднява в допълнение от обстоятелството, че на практика целият горски фонд в Русия е държавна благосъстоятелност ", добавя Николай Шматков от WWF. Всяка по-подробна информация се афишира за държавна загадка, а съветските медии омаловажават или даже премълчават информациите за това, че дивата природа на Русия е застрашена.

Официалните източници настояват, че всяка година съветската гора се уголемява с малко. Трудно е обаче да се ревизира дали това дава отговор на истината. " В реалност се изсичат редки и скъпи дървесни типове, а на тяхно място - в най-хубавия случай - се засаждат евтини ", показва Шматков. В Далечния изток да вземем за пример към този момент има застрашени от изгубване дървесни типове – измежду тях са монголският дъб и манджурският явен, които са измежду най-ценните твърди дървесни типове. В множеството случаи дървеният материал се изнася за Китай - страната, която е най-големият в света вносител на дървесина и вторият в света производител на хартиени произведения. Руски еколози допускат, че към 20 % от дървесината, която Русия изнася в Китай, е добита незаконно. Китай се нуждае от качествената сибирска дървесина, от която създава паркет и мебели. Те пък се изнасят след това по целия свят, в това число и за Русия. (По материали на непознати медии)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР